Diesel

Ben je iemand die meer dan 30.000 kilometer per jaar aflegt? Dan is een dieselauto nog altijd de beste optie voor jou.

De fiscale voordelen die lang aan dieselauto’s verbonden waren vallen jaar na jaar weg. Dieselwagens verliezen steeds in aandeel.

Benzine

Ben je iemand die zijn auto vooral voor korte afstanden gebruikt en minder dan 15.000 kilometer per jaar aflegt? Dan kies je misschien toch best voor een benzinemotor.

De auto zal je een stuk minder kosten dan een voertuig met een andere brandstof. Ook bij het onderhoud en de verzekering komt een benzinemotor als een gunstige factor naar boven.

Hybride

Naast de klassieke keuze voor diesel of benzine, kiezen steeds meer mensen voor een hybridemotor. Zo’n motor is een combinatie van een elektromotor en een klassieke verbrandingsmotor. Dergelijke motoren zijn zeer geschikt voor mensen die vaak door de stad moeten en toch nog genoeg kilometer rijden om de meerkosten van de auto terug te verdienen.

Met een hybridemotor zal je auto dus meer kosten dan een voertuig met een klassieke benzine- of dieselmotor. Maar een hybridemotor verbruikt aanzienlijk minder en is door zijn gereduceerde CO2-uitstoot beter voor het milieu.

Of toch elektrisch?

Een elektrische auto is uitermate geschikt voor bestuurders die korte afstanden moeten afleggen in en rond de stad. Het rijcomfort van deze auto’s is enorm groot. De aankoop ervan wordt nu ook door de overheid gestimuleerd. Het gebrek aan laadpalen in België wordt door bestuurders van dit soort auto’s wel nog steeds als een groot nadeel gezien. Maar ook dat is iets waar momenteel hard aan gewerkt wordt.

5.brandstof_Rajmund-Barnas