Ik wil… korte afstanden rijden op elektriciteit 

Dan kiest je best voor een ‘battery electric vehicle’ of BEV. Soms spreken we ook van ‘full electric vehicles’ of FEV’s. Deze wagens rijden volledig elektrisch en zijn dus het meest milieuvriendelijk. Je kunt ze opladen met een stopcontact, een publiek laadpunt of een snellaadpaal. De actieradius van dergelijke voertuigen neemt gaandeweg toe en langs de snelwegen zijn er ook meer snellaadstations. Alleen de prijs is vaak nog een struikelblok. Voorbeelden: Nissan Leaf, Renault Zoë, VW e-Golf, BMW i3, Tesla Model S, …

Ik wil… lange afstanden rijden op elektriciteit

Dan kies je best voor een hybride wagen met een range extender of E-REV. Een range extender verlengt de actieradius. Deze wagens rijden volledig op elektriciteit, maar hebben een kleine hulpmotor voor als de batterij leeg dreigt te raken. De kleine verbrandingsmotor drijft de wagen niet aan, maar laadt de accu op wanneer nodig. Zo kun je voortrijden op elektriciteit en heeft je wagen een normale actieradius, terwijl hij toch heel weinig CO2 uitstoot. Bijladen kan ook via het elektriciteitsnet. Voorbeelden: Opel Ampera, BMW i3 REx, …

Ik wil… lange afstanden rijden op elektriciteit én brandstof Volledig hybride wagens

Laden zichzelf op via het remsysteem van de wagen, je kunt ze niet zelf opladen met elektriciteit. Deze wagens rijden bij lage snelheden en in de stad meestal op elektriciteit. Bij hogere snelheden treedt de verbrandingsmotor in werking. Voorbeelden full hybrid: Toyota Prius, Toyota Auris Hybrid, Honda Insight, …

Plug-in hybrides kun je wel bijladen met een stekker, hoewel ze hun accu ook bijladen via het remsysteem.  Korte ritten rijden ze op elektriciteit, lange ritten leggen ze af met een zuinige benzinemotor. Ideaal om grote afstanden mee af te leggen. Wil je zuinig rijden? Dan moet je wel vaak stroom bijladen. Voorbeelden PHEV: Golf GTE, Volvo V60, Audi A3, Mercedes C350e, Toyota Plug-in Prius, …

Evlez__1.welke-Auto_Bron-Ledo-Ideas